Hvorfor lige Naturterapi?

“Jeg trænger lige til at gå en tur” 
Det er en sætning de fleste kender eller har hørt før. Hvorfor er det lige vi trænger til at gå en tur? Vi oplever ofte at den der gåtur hjælper på humøret. Det hjælper til at få udfordringer tænkt godt igennem og måske mærket efter en måde, en løsning at arbejde videre på. Det giver en ro i kroppen, måske ro i en stresset krop. Man kan sige nervesystemet “falder ned” og giver kroppen stilhed og ro.

Når nu vi mærker hvad en gåtur kan gøre… Hvorfor så ikke blive i samme ramme og arbejde med det vi er udfordret af. Det er her naturterapi gør sit arbejde, naturterapi er terapi i naturen. Her er omgivelserne fyldt af farver, måske mærker vi varmen fra solen, måske blæser det, men alt det vi oplever i naturen, i terapi rummet, er noget du kender, din krop kender det.

Første gang jeg selv stiftede bekendtskab med naturterapi var lige før jeg skulle starte på uddannelsen til naturterapeut. Jeg skulle mødes med en naturterapeut i 4 timer i Rold skov, jeg havde aldrig været der før, havde aldrig mødt terapeuten og var lidt spændt på projektet. Det var en efterårsdag, regnvejr og halvkoldt. Jeg trillede ind på parkeringen og kiggede efter..ja altså hvordan er det nu en naturterapeut ser ud? Jeg fik øje på en gut i klassisk outdoor tøj og en stor jakke.
Vi drog afsted ud på en gåtur og snakkede lidt forskellige hverdagsting. Han stoppede op ved en sø og vi stod længe og kiggede ud over søen ” Hvad ser du”?….”øh…en sø” Jeg nåede nok lige at tænke…”4 timer..det bliver en lang dag”!! Men da jeg havde stået der noget tid kunne jeg pludselig få øje på ting som gav mening. Natur symboler der viste mine udfordringer, jeg kunne se træer med grene hvor dele af mit liv var. Forstå mig nu ret, mit liv hænger ikke i træerne, men naturen viste noget jeg ikke før havde set.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om at jeg løser mine livs udfordringer bedre i naturen end i et rum med 4 hvide vægge. Jeg har prøvet begge dele og vender hele tiden tilbage til naturen. Naturen stiller ikke krav, her er højt til loftet og rummet er levende.

Forskningen viser at naturen både gavner det fysiske og psykiske helbred. Ophold i naturen mindsker stress.

»Vi bruger de naturlige omgivelser til at skabe gode og trygge sanseoplevelser. Stressramte har et nervesystem, der er i alarmberedskab, og derfor kan det være smerteligt for dem at mærke sin egen krop. Her kan et trygt naturmiljø hjælpe dem med at falde til ro,« siger Sus Sola Corazon, der er lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

I et videnskabeligt studie har hun sammen med sine kollegaer de seneste år undersøgt, hvordan den naturbaserede terapi virker mod stress, og ifølge resultaterne fører den naturbaserede terapi til større psykisk velbefindende og mindre udbrændte patienter, samt færre sygedage og lægebesøg. (Videnskab.dk)

Felt